Centre for Comparative Medicine UBC

The Centre for Comparative Medicine will be a state of the art research facility on the UBC Campus. The two main goals for the landscape design are to address the complex issues of storm and contaminated site water management and to provide site security without being overtly enclosed. The design strategy is to establish a strong pattern that references the architectural expression as well as the site’s history of being the UBC landscape nursery.  Storm and contaminated water from the rooftops is filtered through a below grade sand filtration system, rain gardens perpendicular to the building, all connecting to a lineal bio-swale along the north side of the parking lot prior to exiting through the existing drainage swale to the south.  A number of the specimen trees have been retained or relocated to the berm along Wesbrook Mall to provide screening to the site. 

Location

Vancouver, British Columbia

Cost

$750,000.00

Project Date

2009